Genellikle büyük alanların aydınlatılmasında kullanılan metal halide ampuller yerini LED ampullere bırakıyor. Siz de metal halide ampullerden LED ampullere geçme kararı aldıysanız öncelikle neden bunu yaptığınızın bilincinde olmalısınız. Bu içeriğimizde LED ve metal halide ampul arasındaki farkları açıklayacağız.
LED ve Metal Halide Ampul Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çalışma Ömrü
Tipik bir metal halide ampulün çalışma ömrü yaklaşık 20.000 saattir. 1000 watt metal halide gibi büyük ampuller yaklaşık 15.000 saattir. LED açısından tedarikçilerin ürün ömrünü tanımlamada farklı yolları vardır. Bu yollardan biri L70’dir. L70, ölçüm yolunun sonu değildir, ancak başlangıç lümenlerinin % 70’ine kadar olan lümen bozulması ölçümüdür. Bu, sürücü veya balastın ya da farklı bir parçanın erken kapanması anlamına gelmez.
Bildiğimiz, Metal Halide ampulün ömrünün 15.000 ila 20.000 saat civarındadır. Ayrıca bildiğimiz, yarı ömründe ilk lümenlerinin % 50’sini kaybetmiş olmasıdır. Yani ömrü tükenmese dahi oldukça etkisiz. Bunu, 100.000 saatte (L70) derecelendirilmiş LED Yenileme Kitiyle karşılaştırın. Muhtemelen LED 100.000 saate ulaştığında, 5 Metal Halide ampul değişikliği yaptınız.
Verimlilik (Lümen/watt)
Ampul ne kadar verimli olursa tasarruf edeceğiniz para o kadar fazla olur. Öyleyse, metal halide ile LED arasındaki lümen verimliliğini hesaplayalım.
Lümen verimliliğini hesaplamak için, üretilen toplam lümen sayısını almanız ve tüketilen toplam watt oranında bölmeniz gerekir. Metal Halide durumunda, balast çekmeyi de dahil etmeniz gerekir. Tipik 400W ampulün toplam watt miktarını kaydederseniz, yaklaşık 455 watt olur. Balast, ampul tüketiminin üzerindedir ve yaklaşık % 15 daha fazla enerji tüketir.
Metal halide için lümen verimliliğini hesaplarken: 36,000 lümen / 455 watt = 79,12 lümen / watt.
Bunu 150 watt’lık LED Retrofit Kit ile karşılaştıralım: 23,250 lümen / 150 watt = 155 lümen / watt. Metal Halide’nin neredeyse iki katı.
Ve altın kuralı unutmayın: Verimlilik tasarruf sağlıyor!
Enerji Tasarrufu
40.000 metal halidin ortalama lümenleri 20.500 civarında olacaktır. LED ampuller 23.250 lümen üretmektedir fakat 150 watt tüketmektedir. Bu, daha fazla ışık üretmek için tüketilen enerjide % 66 tasarruf anlamına gelir.
Bakımdan Tasarruf
Kullanıcılar metal halide ampulden LED ampule geçmeyi bakımdan tasarruf etmek için de istemektedir. LED ampul ömrü süresince bir kişi 5-6 adet metal halide değiştirmek zorunda kalmaktadır. Kurulum yüksekliği ne kadar yüksek olursa değiştirme maliyeti de o kadar yüksek olur. Işık yüklü bir tesisiniz varsa, bu, her yıl dikkate alınması gereken önemli bir bütçe miktarı olur.
Işık Kalitesi
Bir ışık ölçeri ile ışık ölçümü yaptığınızda lümeni okur. Ve o bölgedeki ışığa katkıda bulunan tüm ışıkların ölçümü, foot-candle denilen bir ölçüm ile yapılır. Ancak, ölçülmekte olan ışığı düşünelim. Metal Halide her türlü ışığı yaratır, tüm spektrumda görünür veya başka türlü olabilir.Buna UV ve IR spektrumları dahildir, bunlar ölçüm cihazında görülebilir, ancak insan gözü tarafından görünmez. Diğer taraftan LED; UV ve IR üretmez. Bu nedenle, aynı ışık sayacını kullanan okumaları yalnızca görünür spektrum alıyor.
Yapabileceğiniz eğlenceli, küçük bir test var. 2 ışık kaynağı, LED ve Metal Halide var. Ve ilk soru; hangisi daha parlak? Ve evet LED daha parlak. Sonra hafif bir ışık ölçer kullanın ve ışık ölçer Metal Halide alanının daha fazla foot-candle (aydınlatma birimi) ürettiğini söyleyebilir. Ve şimdi nedeninin bir kısmını biliyorsunuz ama bekleyin, bilmeniz gereken 2 bilgi daha var.
Birine Renk Oluşturma Endeksi ya da CRI denir. Işık kalitesinin bir ölçüsüdür. 0 ile 100 arasındaki bir ölçektir ve 100 en iyisidir. Ve LED, yüksek CRI değerine sahip olma eğilimindedir. Demek istediğimiz diğer altın kural “Daha fazla kaliteye sahip olduğunuzda daha az miktara ihtiyacınız var”dır. Metal halide ampuller iyi olabilir ve hatta yüksek basınçlı sodyum muadillerinden çok daha iyidir. Fakat LED daha iyi olma eğiliminde, bu nedenle LED tarafından üretilen ışığın daha parlak olduğunu algılıyoruz.