Teknolojik devrimler belirgin bir şekilde ortaya çıkmazlar. Ancak, buhar makinesinin yerini dizel ve elektrikli lokomotiflerin aldığı ya da kasetlerin yerini DVD’lerin aldığı kadar kesin olan bir şey varsa, floresan ve halojen lambaların yerini de LED aydınlatma lambalar alıyor. Herkes LED aydınlatmaların faydaları hakkında bir şeyler biliyor ancak LED ışıklar nasıl çalışır biliyor muydunuz ya da neden LED teknolojisi eski ışık kaynaklarından çok daha ucuz ve çevre dostu? Bu içeriğimizde tüm bu soruların cevabını vereceğiz.
LED (Light Emitting Diode) = Işık Yayan Diyot
Öncelikle temelden başlayalım. LED; Light Emitting Diode kelimesinin baş harflerinden meydana gelir ve Türkçesi ışık yayan diyottur. Herkes ışık yayma yöntemini biliyor ancak çok az kişi bir diyodun ne olduğunu biliyor. Bilmeyenler için diyot; tipik olarak bir yöndeki akım akışına izin veren özel bir yarı iletken bir bağlantı türüdür. Bu nedenle LED’ler, bir elektrik akışı geçtiğinde ışığı vermek üzere tasarlanmış basit diyotlardır.
Yukarıdaki grafik, LED ışığı oluşturma sürecinin basitleştirilmiş bir grafiğidir. Temel olarak, bir tarafta elektron içeren N-Tipi bir yarı iletken ve diğer tarafta da pozitif yüklü taşıyıcılar içeren bir P-Tipi yarı iletken var. Bu iki yarı iletken arasındaki bağlantı P-N kavşağı olarak bilinir. Elektrik, P-N birleşiminin üzerinden geçtiği sırada, N-Tipi taraftaki elektronlar, P-Tipi tarafındaki delikleri doldurur. Bu süreç boyunca elektronlar durumlarını değiştirirler ve daha yüksek bir yörüngeden aşağıya doğru dönmeye başlarlar ve böylece ışığın fotonları şeklinde enerji kaybolur. Kaybolan enerjinin miktarı ne kadar fazla olursa ışıktaki fotonlar da o kadar güçlü olur ki bu da rengi değiştirir ve LED ışığı verir. Aslında oldukça basit.
Peki LED Işıklar Neden Daha Ucuz?
LED ışıklar geleneksel ışığınızdan farklıdır, çünkü ışık üretmeye başladıklarında ısı yaymazlar. Öte yandan geleneksel ışıklar, enerji üreten ısının % 90’ına kadarını kullanır ve sadece % 10 ışık üretir. Bu yalnızca yüksek elektrik faturalarına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda daha sık maliyetler şişmiş ampullerin yerini alıyor ve LED’ler geleneksel ışıklardan 20 kat daha uzun süre dayanabiliyor.