Işık kaynağı ne kadar uzun süre kullanılırsa, ekonomik avantaj ve yeşil alan da o kadar büyük olur. Sistem tasarımına bağlı olarak, ışık akısının zaman içindeki minimum azalması normal bir işlemdir. Bu işlem gerçekten yavaş olduğunda sistem uzun süre bakım gerektirmez. LED’ler birçok uygulamada çok fazla ışık kaynağından daha iyidir. Sistemin düzgün çalışmasını sağlamak için, LED sistemleri tasarlarken veya seçerken bazı noktaları dikkatle izlemelisiniz. Peki bir LED ışık ömrünü ne etkiler? Detaylarıyla açıklayacağız.
Isı
Yüksek sıcaklık, bir LED’in ömrünü ve ışık akısını etkiler. Isı alıcıları sistemin çok sıcak olmasını engeller. Çok sıcak olması demek, LED’in izin verilen ortam sıcaklığı aşıldı demektir. Ortam sıcaklığı daha serinse, LED daha verimli çalışıyor ve aydınlatma kalitesi yüksek düzeyde kalıyor.
LED dünyasında pasif ve aktif olmak üzere iki tip ısı emici bulunmaktadır. Pasif ısı emici daha büyüktür ve büyük ısı emici, ısının optimum sıcaklıkta çalışmasına izin vermek için LED yüzünden uzaklaşacağı fikrindedir. Aktif ısı alıcıları bir veya daha fazla fan içeren ürünlerdir. Her ikisi de iyi çalışıyor. Aktif ısı emiciler daha küçük bir alan kaplamaktadırlar. Ayrıca kapalı bir armatür içinde çok iyi performans göstererek havayı LED üzerinden dış aydınlatma parçasına doğru hareket ettirerek ısı emici boyutunu artırır.
Isı, elektronik her şeyin birincil katilidir ve LED ışıklar için de bu geçerlidir. LED Retrofit Kitleri gibi bazı ürünler, ısıyı takip etmek için, LED’in üzerine monte edilmiş büyük bir pervane ve bir de ısı ölçer kullanmaktadır. Isı ölçer istenen seviyenin üstünde bir sıcaklık tespit ederse, sıcaklık düşene kadar otomatik olarak LED başlığını karartmaya başlar. Ardından ısı şartları çözüldükten sonra ışık seviyelerini normal seviyelere çıkaracaktır. Bu nedenle, iyi ısı emici tasarımı ile sadece ısı problemlerini çözemezsiniz, ışıkların yıkıcı doğasından LED’leri izlemek ve korumak için elektronik ve mantık kullanabilirsiniz.
Mekanik Etkiler
İmalat, montaj veya sadece LED kullanımı ile ilgili mekanik gerginlik, çalışma ömrünü etkiler veya LED’i daha da kötüleştirir. Statik elektriğe duyarlı cihazlara dikkat edin. Elektrostatik boşalma, çok kısa ancak yüksek akım darbesine neden olur. LED’lerin yanı sıra LED sürücüsü birkaç voltla ESD’nin zararına uğrayabilir. Bu tür sorunlara engel olmak için tüm ürünlerini en az 24 saat test eden bir firma ile çalıştığınızdan emin olunuz. İmalat sırasında yaratılan herhangi bir sorun test süresi boyunca yakalanmalıdır.
Verim
LED’ler ve LED modülleri belirli bir akım aralığında üretilir ve çalıştırılır. Birçok sistem LED’i akım seviyesinin üstünde tutar. Akım ne kadar düşük olursa o kadar az enerji açığa çıkar, ısı üretimi düşük olur ve sistem daha verimli çalışır. Sonunda LED modülü çok daha uzun süre çalışır. Daha az LED içeren ancak daha yüksek bir akımda çalışan ürünler, daha fazla LED içeren ve daha düşük bir sürücü akımında çalışan ürünler kadar kullanışlı değildir. Böyle bir ışık tasarlamak ve inşa etmek daha pahalıdır ancak uzun vadede sonuç getirecektir.
Nem
LED’in kendisi nemli ortamlara göre oldukça güçlü ancak metal parçalar, bağlantılar ve elektronik cihazlar gerçekten hızlı bir şekilde hasar görüp paslanmaya başlıyorlar. Bu nedenle LED sistemini neme karşı dikkatle korumak gerekiyor. IP’ye karşı suya ve ıslak koşullara göre derecelendirilmiş LED ışıkları, yüksek nemli ortamlarda iyi çalışacaktır.
Asit Koşulları
LED’ler, tuz içeriği yüksek kıyı iklimi, kimyasallar üreten fabrikalar veya ürün üretmek ve tedavi etmek için kimyasallar kullanmakla birlikte kapalı yüzme havuzları gibi farklı koşullar altında çalıştırılıyor. LED’ler bu alanlar için üretilir, ancak yüksek bir IP nominal değeri olan kapalı bir gövde içine dikkatle yerleştirilir.